2014. október 12., vasárnap

Közösségi szolgálat ősszel!

 **OKTÓBER 13. DÉLUTÁN**A megyei diákparlament lebonyolításához szükségünk lenne az R-Gárdásokra, hogy segítsenek a szervezésben, mint például ruhatárazás, büfézés, útbaigazítás. Ha valaki szívesen csatlakozna, keressen meg engem (Bori) Facebookon még a mai nap során, és megbeszéljük a részleteket.  

A továbbiakban Berczelédi Réka tanárnő levelét olvashatjátok, aki a közösségi szolgálati lehetőségekkel kapcsolatban írt nekünk.

Kedves Diákok!

Amint ígértem az alábbiakban küldenék pár lehetőséget közösségi szolgálati munkára. Az alábbiakban felsorolt szervezetekkel kötöttünk szeptember folyamán szerződést. A BAGÁZSNÁL februártól, a többi helyen folyamatosan lehet dolgozni. Olvassatok utána az egyes szervezeteknek, hogy tudjátok milyen jellegű munkákat kínálnak. Konkrét ajánlatokat időpontokkal nekem fognak küldeni, amiket azonnal továbbítok nektek.



- BAGÁZS

bagazs.org


Greenpeace (ők küldtek egy plakátot is magukról, amit a főlépcsővel szemben kitettem)

A Greenpeace kapcsolattartójától az alábbi ajánlatokat kaptam:

" Néhány esemény, program, amelyeket a múltban már sikeresen megvalósítottunk, és amelyeket a jövőben is megvalósíthatunk:
-          ökofalu, biofalu látogatás: Budapest közeli ökofalvakba tett látogatás során a diákok megismerhetik, hogyan lehet kisebb ökológiai lábnyommal élni, mit jelent a biogazdálkodás. A program során a diákok segítenek egy-egy ilyen veteményes gondozásában, komposztáló láda összerakásában, földbe vájt kemence elkészítésében.
-          hulladék újrahasznosítás okosan: hulladékból különböző használati tárgyak, ékszerek, játékok készítése, majd azok felajánlása, eljuttatása a diákok által választott szervezeteknek (gyermekotthonok, mikulásgyár, egyéb jótékony szervezetek)
-          állatmenhely látogatás: hátrányos helyzetű menhelyek segítése, egy –egy hétvégi délután egy kennel sor meglátogatása, megismerkedés a felelős állattartás elvével, illetve az ott élő kutyák sétáltatása sérült lelkük ápolása.
-          tanösvény építés, túraútvonal karbantartás: gyakorlati önkéntes munka terepen, tanösvények és túraútvonalak megtisztítása, karbantartása, festés, hulladékszedés, barkácsolás, kirándulással egybekötve.
-          otthon okosan: a diákok elsajátíthatják azokat az ismereteket, hogy otthonaikban milyen környezetbarát praktikákat tudnak használni a mai rohanó világban. (Víz- energiafogyasztásuk csökkentése, helyes hulladékgazdálkodás elsajátítása)
-          zöld filmklub szervezés: Környezetvédelemmel, élővilággal kapcsolatos filmek összegyűjtése, tematikus rendezése, majd filmvetítések szervezése érdeklődők, esetleg saját osztály számára.
-          méhmenedék barkácsolás és kihelyezés: Méhek és egyéb hasznos beporzó rovarok számára menedékek építése (fából, nádból, téglából, bambuszból, cserépből), majd azok kihelyezése városi környezetben, zöld területeken, segítve ezzel a beporzó rovarok otthonra találását. "
A felsorolt programokon túl a diákok számára a csoportos részvétel mellett biztosítjuk az egyéni részvétel lehetőségét is. (irodai adminisztratív munka, transzparensfestés, fordítói tevékenység, kreatív munka, stb.)"


- FKF (A koordinátorukkal felvettem a kapcsolatot. Amint konkrét lehetőség van munkára rögtön továbbítom.) Addig is tájékozódjatok honlapjukon:






Lépjünk, hogy léphessenek (ez az esemény sajnos okt.19-én van az ejg napok után, de ha érdekel bárkit jelentkezzen nálam)

"Vasárnap az Erzsébet téren kellene segíteni délután kettő és este 7 között, lesznek érzékenyítő, szórakoztató programok, pl. Ability Park, Láthatatlan kiállítás, közlekedési játékok, ördögbotosok, dance ability, stb. Mindegyik programnál jó lenne egy-két fiatal segítő."




Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Az alábbiakban olvashatjátok azt a levelet, amit Divos Borbála, az MMgM közösségi szolgálatért felelős koordinátora írt a múzeumban végezhető munkákról:

Kedves Gyerekek!

Ezúton küldöm a Magyar Mezőgazdasági Múzeum őszi közösségi szolgálatos lehetőségeit.

Rendezvények, illetve hétvégi családi programok: 
- november 8., Márton-nap 10-20 óráig 
- A tavalyi évhez hasonlóan főként a játékoknál lenne nagy szükségünk segítségre, ezen belül is a Herman Ottó vándortanösvény (http://www.hermanottoemlekev.hu/) egyes állomásainál számítunk rátok.  
- a tájékoztató tervezett időpontjai: október 30., csütörtök, 15 óra és november 3., hétfő, 15 óra

Múzeumi születésnapozások: 
- október 17., péntek 14:45-től (2 fő jelentkezését tudjuk fogadni)
- október 18., szombat 14:45-től (2 fő jelentkezését tudjuk fogadni)
- október 19., vasárnap 9:30-tól és 14:30-tól (Tudom, hosszú hét utáni vasárnapi alkalmak ezek, de hátha lesz kedve/ideje/energiája 1-1 főnek eljönni.)
- november 23., vasárnap 9:30-tól és 14:30-tól (2-2 fő jelentkezését tudjuk fogadni)
- egyéb információ: a születésnapos programok előtt nincs szükség tájékoztatón való részvételre

Könyvtári kutatómunka, katalógusépítés:- folyamatosan végezhető feladat a könyvtár nyitvatartási ideje alatt
- Feladatok:

                1. Életrajzi katalógus építése (Elsősorban múzeumi évkönyveket kellene végiglapozni és a bennük                     szereplő nekrológokat, fotókat, köszöntőket összeírni. Bogarászós, nem számítógép előtt                             végzendő feladat, közben lehet nézelődni/olvasgatni.)
                2. Illusztrációk kigyűjtése különböző kiadványokból (Szintén bogarászós, keresgélős, nézelődős                         feladat.) 
- A könyvtárba már lehet jelentkezni az őszi szünetre: október 27-től október 31-ig! 
- egyéb információ: a könyvtári feladatok előtt nincs szükség tájékoztatón való részvételre

Gyűjteményi munka:
- A Munkaeszköz-történeti Archívum revíziójánál a következő időpontokban van nagy szükségünk segítségre:
     - október 27-én, hétfőn 9-12 óráig és 13-16 óráig (2-3 főt tudunk fogadni)
     - október 31-én, pénteken 9-12 óráig és 13-16 óráig (2-3 főt tudunk fogadni)
     - Feladat: számolás, sorba rendezés, pecsételés
     - Egyéb: A munka 2 múzeumi kollégával zajlik a kistanácsteremben.
- A Kézieszköz-gyűjtemény revíziójánál a következő időpontokban:
    - október 28-án, kedden 9-12 óráig és 13-16 óráig (1-2 főt tudunk fogadni)
    - október 29-én, szerdán 9-12 óráig és 13-16 óráig (1-2 főt tudunk fogadni)
    - Feladat: könnyű tárgyak mozgatása, pecsételés, adatrögzítés
    - Egyéb: A munka 2 múzeumi kollégával zajlik a gyűjteményben, a Vajdahunyadvár egyik tornyában.
- A gyűjteményi feladatokra már lehet jelentkezni- egyéb információ: a gyűjteményi feladatok előtt nincs szükség tájékoztatón való részvételre

Egyéb: 
Egy új múzeumpedagógiai foglalkozáshoz szárított és préselt levelekre, virágokra egyéb növényi részekre lenne szükségünk. Ha van kedvetek egy séta közben gyűjtögetni, nagyon sokat tudnátok nekünk segíteni. Akár az őszi szünetben is jöhettek, hogy itt, a Városligetben gyűjtögessetek (ebben az esetben a foglalkoztatóban egyből préselhetjük őket), de elfogadjuk azt is, ha máshol szedegettek. Egy fontos nekünk, hogy szép, egészséges, különböző színű, tehát válogatott leveleket tudjunk majd később a gyerekeknek adni. Akinek van kedve ehhez, azért jelezze nekem! :)
Előre is nagyon köszönünk minden segítséget, számítunk rátok ebben a tanévben is!
Üdvözlettel:
Divós Borbála

Ha bármelyik felkeltette az érdeklődéseteket, vagy kérdésetek lenne, írjatok bátran Berczelédi tanárnőnek a berekareka@gmail.com e-mail címre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése