2015. november 17., kedd

Észak-Koreáról képekben

Perger István előadása egy gyermekkori álom beteljesüléséről. Lőrincz Virág

Az alagsori énekterem teljesen megtelt, csak az utolsó padokban maradt már hely. Körbenézve a kíváncsian várakozó arcokon izgalom töltött el, milyen sokunkat érdekel ez a sejtelmes, titkokkal behálózott kelet-ázsiai állam.
„Az óvodában észak-koreai csoporttársaim is voltak – mesélte az előadás kezdetén Perger István – és borzasztó izgalmasnak tűntek a heroikus pózokban fotózott katonákról mutogatott képeik. Így elmondhatom, hogy ovis korom óta el akartam jutni Észak-Koreába.” Mondhatni tehát, hogy ez az álom valósult meg azalatt a tíz hetes utazás alatt, amely során Ázsia legkeletibb államaiba sikerült eljutnia.
Az előadás címéhez híven, képeken és videókon keresztül nyerhettünk betekintést egy, a miénktől ma már teljesen különböző világba. Láthattunk óriási és kevésbé óriási szobrokat, kitűzőket Kim Il Szong és fia, Kim Dzsong Il képével, egy kamerába idegesen mutogató észak-koreai katonát, hallhattunk a kimilsungiáról és a kimjongiliáról, Észak-Korea történelméről és még sok-sok másról.

Nagyszerű élmény volt első kézből hallani Észak-Koreáról egy olyan embertől, aki már járt ott, és hajlongott Kim Il Szong és fia bebalzsamozott teste előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése