2014. szeptember 21., vasárnap

MUN-Club: Mi az a MUN?


A mozaikszó a Model United Nations kezdőbetűiből áll össze, lényegében egy diák-ENSZ-ről beszélhetünk, amelynek célja, hogy az ENSZ munkáját szimulálva fórumot biztosítson a gimnazisták számára ötleteik, álláspontjaik ütköztetésére.

Ezek a viták nemzetközi konferenciák keretein belül folynak, amelyek a világ legkülönbözőbb pontjain kerülnek megrendezésre. A szimulációkban igyekeznek pontosan lekövetni az ENSZ-es munkafolyamatot: bizottságokban dolgozva beszédeket mondasz, a többi résztvevő kérdéseket tesz fel neked, ahogy aztán te is. A cél az, hogy az adott problémára egy konkrét megoldási tervet, azaz resolution-t nyújtsatok be a nap folyamán, amit egy újabb vitában pallérozhattok a tökéletességig!
Témájukat tekintve a resolution-ok az éppen aktuális konfliktusokról szólnak, néhány a teljesség igénye nélkül: Ukrán válság, Iszlám állam; az ebola vírus megfékezése, cyber terrorizmus megakadályozása.

Ezekre a konferenciákra, Rómától kezdve Genfen át Stuttgartig, az Eötvös mindig szervezetten küld delegációkat, amelyeket a MUN-Club keretein belül készítünk föl arra, hogy minél jobban szerepeljenek (a program sikerét mi sem igazolja jobban, mint az, hogy a magyar delegáció mindig a legjobbak között végez).

A MUN-Club maga a konferencia gerincét adó vitát/ülésezést hivatott begyakoroltatni és természetesen megfelelő háttértudást adni hozzá, ami egyébként az első pár alkalom fókusza lesz. A feladat az, hogy egy adott ország álláspontját képviseljétek, mint a hivatásos diplomaták.

Persze nem is Eötvös lenne az Eötvös, ha nem lenne saját konferenciája: április 9-e és 14-e között kerül megrendezésre a BIMUN, azaz Budapest International Model United Nations, amiben a legkülönbözőbb módon nyílik majd lehetőségetek részt venni.

Hogy mit ad neked a MUN Club?

Felsorolásszerűen: nyelvtanulási lehetőséget, külföldi barátságokat, kulcsot a különböző kultúrák megértéséhez, erős vitakészséget, továbbá pedig külföldi (EU+USA), vagy éppen nemzetközi kapcsolatok, politikatudomány irányába való továbbtanulás esetén is hatalmas pluszokat!

Persze van szubjektív része is, amit nem feltétlenül lehet ilyen listaszerűen összeállítani, de ha valaki szeret utazni és embereket megismerni, akkor egy ilyen dolog biztosan nem lesz ellenére!

Ha felkeltettük az érdeklődésed, vagy csak szeretnél meghallgatni egy érdekes előadást, gyere keddenként a földrajzterembe, 15:20-kor kezdünk!

Facebook oldal:

Facebook csoport:

E-mail:
munclubejg@gmail.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése