2016. január 29., péntek

Eötvös diákok a magyar oktatásügyért

Ezúton szeretnénk mi, a budapesti Eötvös József Gimnázium tanulói a budapesti Teleki Blanka Gimnázium diákságához csatlakozva támogatni az oktatási rendszer megreformálását kívánó törekvéseket és a Miskolci Herman Ottó Gimnázium által indított mozgalmat.
A kéréseinket mi a következő pontokban fogalmaztuk meg:

  • Kérjük az oktatási rendszer rugalmasabbá tételét, hogy személyre szabott oktatásban részesülhessünk. Az oktatási rendszer a képességeink megtalálására és azok továbbfejlesztésére legyen kialakítva, ne arra, hogy ebben korlátozzon bennünket (a jelenlegi rendszer meglátásunk szerint nem az egyéniségeket keresi, hanem egy adott követelményrendszer szerint uniformizál). Szeretnénk fakultációs lehetőségeket minden gimnázium 11-12. évfolyamára, és erre az időszakra a kötelező készségtárgyak óraszámának csökkentését. Részesülni szeretnénk szakirányú oktatásban 12. évfolyamon, ami segít a felsőoktatási-továbbtanulási kérdéseink megválaszolásában, illetve megadja az ehhez szükséges alapismereteket (pl.: közgazdaságtan, pszichológia, társadalomismeret, gazdasági és pénzügyi ismeretek).
  • Kérjük a kerettanterv strukturális átalakítását, hogy minden diáknak lehetősége legyen a tankötelezettségi korhatár betöltése előtt megszerezni a gyakorlati élethez szükséges ismereteket (pl.: hivatalos ügyek intézésének módjai). Támogatjuk a szabad tankönyvválasztást, de nem tiltakozunk az államilag meghatározott tankönyvek ellen sem, azonban kérjük, hogy azoknak elkészítésére és ellenőrzésére a minőség érdekében hosszabb idő álljon rendelkezésre. 
  • Kérjük az előrehozott érettségik néhány évvel ezelőtti rendszerének visszaállítását, azaz ne legyen korlátozva az előrehozott érettségik során választható tantárgyak száma. Kérjük, az érettségi rendszer és a követelmények változtatását csak a felmenő rendszerben hajtsák végre (12. osztályban ugyanolyan érettségi követelményeknek kelljen megfelelnünk, mint amilyenek azok középiskolai oktatásunk megkezdésekor voltak)
  • Kérjük a felsőoktatási tanárképzés és pedagógusképzés javítását, a megfelelő tanári megélhetés biztosítását és a fizetés emelését az értelmiségi átlagfizetések szintjére. Kérjük tehát a pedagógusok szellemi és anyagi megbecsülését, leterheltségüknek csökkentését, és számukra az oktatáshoz szükséges felszerelések biztosítását (informatikai és megfelelő szemléltető eszközök pl.: korszerű számítógépek). Szeretnénk, hogy az iskolaigazgatóknak nagyobb döntési jogkörük legyen az iskolát érintő ügyekben. 
  • Kérjük a mindennapos testnevelés órák feltételeinek megteremtését (pl.: állami tulajdonú sportközpontok használatát). Ha ez nem kivitelezhető, kérjük ezek felfüggesztését.
  • Kérjük az oktatásra szánt pénz növelését, szakmailag átgondolt elosztását. Kérjük a magas színvonalú közoktatáshoz a megfelelő feltételek biztosítását (pl.: fűtés hatékonysága érdekében az épület modernizálása, kréta, fénymásolópapír).


Ahhoz, hogy Magyarország oktatás és képzettség terén a XXI. században is fel tudja venni a versenyt a legjobban teljesítő államokkal, komoly, magas színvonalú oktatásra van szükség. Jelen helyzetben a körülmények miatt ez nagyon sok esetben nem tud teljesülni. Ez nem csak a budapesti elitgimnáziumok érdeke és szüksége, hanem az ország összes felső- és közoktatási intézményéé és az egész magyar társadalomé. Ezúton szeretnénk kérni mindenkit, aki érintettnek érzi magát, hogy álljon ki a kezdeményezés mellett az oktatási rendszerünk javításának érdekében.

(Ezt a levelet a budapesti Eötvös József Gimnázium diákságának több, mint 2/3-a aláírta.)

2 megjegyzés:

  1. Nagyszerü összeállitás, akit érint irja alá, a saját jol felfogott érdekében!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Diákok! A közoktatás ügye mindannyiunké. Jó tudni, hogy mind készek vagyunk harcolni is érte! A kormány fenyegetése dacára is immár 26870 egyéni csatlakozó és a 482 csatlakozó intézmény vállalt szolidaritást a miskolciakkal.Azonban még ez sem elég. A fecsegés, alkudozás, hazug ígéretek ideje lejárt. Továbbra is bátor kiállás és bátor tettek kellenek.



    VálaszTörlés