2015. november 13., péntek

11.F - Lovagok, nők és papok


A 11.F osztály, egyedi módon, osztály szinten szervezett előadást. Az első sávban elhangzott előadás témái a keresztény vallás, a lovagi ideál és a nők történelmi szerepei voltak.
Vágvölgyi Nikolett

Már önmagában az is elismerésre méltó, hogy a 11.F diákjai saját előadással készültek az Eötvös Napokra, ráadásul a felkészültségük és a témák széles körű bemutatása nagyon színvonalassá tette az előadást.

   Kitekintésük a világ meghatározó történéseire az ókorban kezdődött, mikor még nem bővelkedtünk világvallásokban.  Az ókori Róma embere egyre inkább elkezdte a kereszténységet preferálni, mivel sokkal inkább belsőséges és szeretett teli közeget biztosított, mint az addigi isteneihez való imádkozás.  Következő betekintési pontjuk a reneszánsz pápaságot mutatta be, mikor a fényűzés olyan fokokig hágott, hogy a pápa saját udvari elefánttal büszkélkedhetett. Ezzel ellentétben a 17. században már sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a szegényebb rétegre is így a pápaság sokkal közkedveltebbé vált. Előadásuk ezen részét egy mai példával, Böjte Csabával zárták, aki otthontalan és hátrányos helyzetű gyermekeket szállásol el egy kolostorban és megfelelő életkörülményeket biztosít nekik.
   Második témájuk a lovagkor volt, amit egy igen meghatározó gondolattal indítottak: a lovag egy idealizált személy, moráljához senki sem érhet fel.  Mégis évtizedekig  példát mutatott, mint férfiideál. Mondhatni átvette a keresztényi minta helyét, mivel az ember alapvetően agresszív természetének tetszetősebb volt, hogy akár erőszakot is alkalmazhat a jó ügy érdekében. Egy lovag lelkületű ember viszont nem nagyon tudott nagy hatással lenni a történelmünkre, ennek oka,  hogy a felső körökben általános mechanizmusok ellentmondásos viszonyban voltak a lovagi erényekkel. Kivételként III. Bélát és Hunyadi Mátyást említették.
   Záró motívumukban a történelemformáló női alakok kaptak szerepet. Kezdőmondatukban kifejtették, hogy a társadalom fele nő, mégis alig kapnak pár oldalt a történelemkönyvekben. Bemutatott alakjaik egész előadásukat keretbe fogták: a kereszténység hitvilágban szereplő fontos hölgyekként bemutatták Éva és Szűz Mária történetét. Második körben, mint lovagi erényekkel rendelkező harcos, Jean D’ Arc isteni küldetésébe kaphattunk betekintést, aki férfiakat megszégyenítő módon harcolt szent céljáért. Mint politikai alakok Szent Erzsébet, a „Szűz Királynő” és Madame de Pompadour legalább akkora említést érdemelnének, mint az akkori egyéb vezetők. Előadásuk utolsó pontjaként egy mai kanadai kormányt ismertettek, ahol nem csak hogy a párt fele nő, de mindenféle rassz képviselői és testi fogyatékossággal élő emberek is ugyanannyi jogot kapnak, mint társaik.   

Előadók: Acsády Hanna, Borza Gréti, Csúri Juli, Kecskés Csoma, Rékassy Panka, Réti Marci, Török Laura, Vincze Matyi, Zsembery Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése